Το Tribulus terrestris, κοινώς γνωστό ως Gokharu ή αμπέλι διάτρησης, είναι ένα καλά προστατευόμενο φαρμακευτικό βότανο που χρησιμοποιείται στα παραδοσιακά κινεζικά και αγιουρβεδικά συστήματα ιατρικής από την αρχαιότητα. Η ιστορία μάς λέει επίσης ότι οι αρχαίοι Έλληνες βοτανολόγοι χρησιμοποιούσαν αυτό το φυτό για τη θεραπεία πολλών σεξουαλικών δυσλειτουργιών και η θεραπεία αυτή εξακολουθεί να εφαρμόζεται [1]. Ανήκει στην οικογένεια Zygophyllaceae και αναπτύσσεται στα ξηρά και θερμά κλίματα της Μεσογείου, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και σε υποτροπικές περιοχές του κόσμου. Λόγω της αξιοσημείωτης θεραπευτικής του αποτελεσματικότητας, ακόμη και οι σύγχρονοι βοτανολόγοι το χρησιμοποιούν ως μοναδικό ή πρωταρχικό συστατικό των φυτικών τους σκευασμάτων για τη θεραπεία εκζεμάτων, πόνου στο στήθος, κοιλιακών ενοχλήσεων, διαβήτη, σεξουαλικών δυσλειτουργιών, στειρότητας και πολλών άλλων παθήσεων.

trivoli-tribulus-terrestris-lelextea

trivoli-tribulus-terrestris-lelextea

Το φυτό διαθέτει διουρητικές, αντιουρολιθικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές, αναλγητικές, αντιβακτηριακές, αντισπασμωδικές και διάφορες άλλες θεραπευτικές ιδιότητες [2]. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν διεξαχθεί πολλές επιστημονικές έρευνες για να αποδειχθούν οι βιολογικές επιδράσεις του Tribulus terrestris και η φαρμακολογική βάση πίσω από αυτές. Παρακάτω παρατίθεται μια σύντομη τεκμηριωμένη ανασκόπηση των ευεργετικών ιδιοτήτων και χρήσεων του.

Ευεργετικές επιδράσεις του Tribulus Terrestris

Οι διάφορες ευεργετικές επιδράσεις του Tribulus terrestris μαζί με την επιστημονική τους βάση περιγράφονται παρακάτω.

Διουρητικό

Το Tribulus terrestris έχει διουρητική δράση – σημαίνει ότι βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από το αλάτι και το νερό. Αυτό μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στη θεραπεία της υπέρτασης. Σε μελέτη που διεξήχθη σε αρουραίους, παρατηρήθηκε ότι το εκχύλισμα που λαμβάνεται από τα φύλλα και τους καρπούς αυτού του φυτού έχει ακόμη μεγαλύτερη διουρητική δράση από εκείνη της φουροσεμίδης, ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου διουρητικού φαρμάκου για τη θεραπεία της υπέρτασης [3]. Η ιδιότητα αυτή αποδίδεται από τις μεγάλες ποσότητες νιτρικών αλάτων, αιθέριων ελαίων και αλάτων καλίου που υπάρχουν στο εκχύλισμά του.

Anti-urolithic

The herbal extract also provides a dose-dependent protection against the formation of stones or calculi in urinary tract. Besides, it also keeps the serum urea levels from rising; thus, lowering the risks of urolithiasis [4]. Recently, a novel antilithic protein has been purified from the plant, which is claimed to possess high cytoprotective potency [5].

Aphrodisiac

The term aphrodisiac is used for those substances which increase the sexual pleasure, arousal, performance and desire.  A recent study has demonstrated that chronic administration of aqueous leaf extract of Tribulus terrestris can be used as a sexual enhancer (aphrodisiac) in Greece and Cyprus called natural “Viagra”. It improves penile erection; decreases ejaculation latency; and raises the serum testosterone levels, significantly [6]. Similarly, a randomized double-blind study observed significant improvement in females suffering from hypoactive sexual desire disorder, who were given this extract, without any side effects [7].

Αντιδιαβητικό

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι το Tribulus terrestris περιέχει οργανικές ενώσεις, γνωστές ως σαπωνίνες, οι οποίες προσδίδουν υπογλυκαιμική δράση, δηλαδή μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα [8]. Αυτό καθιστά το φυτό αποτελεσματικό κατά του διαβήτη.

Αντι-υπερλιπιδαιμικό

Έχει, επίσης, αντιυπερλιπιδαιμική ή λιπιδαιμομειωτική δράση. Το εκχύλισμα του καρπού μειώνει τις συγκεντρώσεις στο αίμα των κακών χοληστερόλων, όπως η LDL, η VLDL, τα τριγλυκερίδια κ.λπ. και αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) [9]. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί, σημαντικά, να μειώσει τους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων διαταραχών που σχετίζονται με την υπερλιπιδαιμία.

Ανοσοτροποποιητής

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα φυτικά συμπληρώματα διεγείρουν τόσο την ειδική όσο και τη μη ειδική ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Όχι μόνο ενισχύουν τη φαγοκυττάρωση αλλά και την παραγωγή αντισωμάτων και Τ-λεμφοκυττάρων στον οργανισμό [10].

Καρδιοπροστατευτικά

Οι σαπωνίνες που περιέχονται στο Tribulus terrestris προστατεύουν τα καρδιακά κύτταρα και έχει επίσης διαπιστωθεί ότι βελτιώνουν τις καρδιακές λειτουργίες μετά από καρδιακή προσβολή [11]. Ενισχύουν την προστατευτική δραστηριότητα του ενζύμου υπεροξειδική δισμουτάση, μειώνουν την ποσότητα της κασπάσης-3 και αυξάνουν την επιβίωση των καρδιακών κυττάρων αναστέλλοντας την απόπτωση των μυοκυττάρων [12]. Αυτές οι ιδιότητες μαζί με τις αντιυπερτασικές επιδράσεις αποδεικνύουν τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα του φυτού κατά διαφόρων καρδιακών διαταραχών όπως η στεφανιαία νόσος, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η εγκεφαλική αρτηριοσκλήρυνση και η θρόμβωση.

Αντικαταθλιπτικό και αγχολυτικό

Οι ερευνητές έχουν απομονώσει ένα β- καρβολινικό αλκαλοειδές, την αρμίνη, από αυτό το φυτικό φυτό. Η αρμίνη αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο αναστέλλοντας τη λειτουργία του ενζύμου μονοαμινοξειδάση [13]. Η ντοπαμίνη, με τη σειρά της, μειώνει την κατάθλιψη και παίζει βασικό ρόλο στα κίνητρα, τη διέγερση και το αίσθημα ανταμοιβής. Αυτό επαληθεύει τη δυνητική αποτελεσματικότητα του Tribulus terrestris στη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης.

Αντιφλεγμονώδες

Το αιθανολικό εκχύλισμα της αμπέλου της παρακέντησης διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση. Αναστέλλει την έκφραση των ενζύμων COX-2 και iNOS, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μεσολαβητών φλεγμονής [14]. Αυτό καθιστά αυτό το φυτικό φυτό ένα εξαιρετικό φάρμακο για πολυάριθμες φλεγμονώδεις διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, η ατοπική δερματίτιδα κ.λπ.

Αντισπασμωδικό

Το Tribulus terrestris έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική για την ανακούφιση από τις κοιλιακές ενοχλήσεις και τους κολικούς πόνους. Είναι, πλέον, επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι σαπωνίνες, που υπάρχουν στο εκχύλισμά του, οφείλουν σημαντική αντισπασμωδική δράση. Μειώνουν την περισταλτική δραστηριότητα και ανακουφίζουν τους σπασμούς των λείων μυών του γαστρεντερικού σωλήνα που ευθύνονται για τον κοιλιακό πόνο και τη δυσφορία [15].

Αντιμικροβιακό

Πολλές ασθένειες προκαλούνται από μικροβιακά παθογόνα όπως βακτήρια και μύκητες. Έχουν βρεθεί αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το μεθανολικό εκχύλισμα του Tribulus terrestris εμποδίζει σημαντικά την ανάπτυξη πολλών βακτηρίων gram (+) και gram (-), όπως Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli και Pseudomonas aeruginos [13]. Το ίδιο εκχύλισμα έχει επιδείξει ισχυρά αντιμυκητιασικά αποτελέσματα έναντι κοινών μυκήτων [16].

Αντικαρκινικά

Παραδόξως, έχουν αναφερθεί αξιοσημείωτες αντικαρκινικές επιδράσεις του Tribulus terrestris κατά διαφόρων τύπων καρκίνου. Μια επιστημονική μελέτη υποστήριξε τη δυνητική χρησιμότητά του στη θεραπεία του ανθρώπινου καρκίνου του ήπατος, διότι διαπιστώθηκε ότι το υδατικό εκχύλισμα αυτού του φυτού εμποδίζει τον καρκινικό πολλαπλασιασμό και επάγει την απόπτωση των ηπατικών καρκινικών κυττάρων [17]. Ομοίως, το μεθανολικό και σαπωνινικό εκχύλισμα από τα φύλλα και τους σπόρους του προκαλεί κατακερματισμό του DNA των καρκινικών κυττάρων του μαστού και προκαλεί την απόπτωσή τους (κυτταρικό θάνατο), ενώ δεν είναι τοξικό για τα φυσιολογικά κύτταρα [18]. Παρομοίως, το εκχύλισμα σαπωνίνης του έχει δείξει κυτταροτοξικότητα κατά των καρκινικών ινοβλαστών του δέρματος χωρίς να προκαλεί σημαντική βλάβη στα φυσιολογικά κύτταρα του δέρματος [19].

Άλλες επιδράσεις

Αποτελεί επίσης εξαιρετικό αναλγητικό, ηπατοπροστατευτικό, αντιαιμομυκητιακό και λεβικοκτόνο παράγοντα.

Χρήσεις του Tribulus Terrestris

Λόγω των ευεργετικών επιδράσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω, το φυτικό φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολυάριθμων ιατρικών καταστάσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται,

  • Βήχας
  • Πόνος στο λαιμό
  • Κοιλιακές ενοχλήσεις
  • Κολικός πόνος
  • Σεξουαλικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της στυτικής δυσλειτουργίας, της πρόωρης εκσπερμάτισης κ.λπ
  • Libido
  • Διαβήτης
  • Υπέρταση
  • Καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου κ.λπ
  • Φλεγμονώδεις δερματικές διαταραχές, όπως ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση ψώρα, κ.λπ
  • Άγχος και κατάθλιψη
  • Αρθρίτιδα
  • Καρκίνος

Συμπεράσματα

Το Tribulus terrestris είναι ένα φαρμακευτικό βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί στο παραδοσιακό κινεζικό , ινδικό και ελληνικό σύστημα ιατρικής από την αρχαιότητα για τη θεραπεία διαφόρων κοινών παθήσεων και ασθενειών. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν διεξαχθεί πολλές επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν τις διάφορες ευεργετικές επιδράσεις και τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα αυτού του φυτού.

Tribulus Terrestris Greek Organic Mountain herb tea bio

Εξερευνήστε τη δύναμη του  Tribulus Terrestris Greek Organic Mountain herb tea bio της ελληνικής σειράς Wild Organic LelexTea<span, θεωρείται ένα από τα πέντε κορυφαία της Premium ποιοτικών προϊόντων στον κόσμο με bebeficial αποτελέσματα  και Ξεκλειδώστε έναν κόσμο Υγείας και Ευεξίας

Αναφορές για Τριβόλι Tribulus terrestris

  1. Adaikan PG, Gauthaman K, Prasad RN. Ιστορία των φυτικών φαρμάκων με μια εικόνα των φαρμακολογικών ιδιοτήτων του Tribulus terrestris. Ο άνδρας που γερνάει. 2001 Jan 1;4(3):163-9.
  2. Chhatre S, Nesari T, Somani G, Kanchan D, Sathaye S. Φυτοφαρμακολογική επισκόπηση του Tribulus terrestris. Pharmacognosy reviews. 2014 Jan;8(15):45.
  3. Al-Ali M, Wahbi S, Twaij H, Al-Badr A. Tribulus terrestris: προκαταρκτική μελέτη της διουρητικής και συσταλτικής του δράσης και σύγκριση με το Zea mays. Journal of Ethnopharmacology: Journal of Ethnopharmacology. 2003 Apr 1;85(2-3):257-60.
  4. Anand R, Patnaik GK, Kulshreshtha DK, Dhawan BN. Δραστηριότητα ορισμένων κλασμάτων των καρπών Tribulus terrestris κατά της πειραματικά προκαλούμενης ουρολιθίασης σε αρουραίους. Ινδικό περιοδικό πειραματικής βιολογίας. 1994 Aug 1;32(8):548-52.
  5. Μια νέα αντιλιθική πρωτεΐνη από το Tribulus terrestris με κυτταροπροστατευτική ισχύ. Protein and peptide letters. 2012 Aug 1;19(8):812-9.
  6. Singh S, Nair V, Gupta YK. Αξιολόγηση της αφροδισιακής δράσης του Tribulus terrestris Linn. σε σεξουαλικά υποτονικούς αρσενικούς αρουραίους αλμπίνο. Περιοδικό φαρμακολογίας & φαρμακοθεραπείας. 2012 Jan;3(1):43.
  7. Akhtari E, Raisi F, Keshavarz M, Hosseini H, Sohrabvand F, Bioos S, Kamalinejad M, Ghobadi A. Tribulus terrestris για τη θεραπεία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις γυναίκες: τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή μελέτη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο. DARU Journal of Pharmaceutical Sciences. 2014 Dec;22(1):1-7.
  8. Li M, Qu W, Wang Y, Wan H, Tian C. Υπογλυκαιμική επίδραση της σαπωνίνης από το Tribulus terrestris. Zhong yao cai= Zhongyaocai= Journal of Chinese medicinal materials. 2002 Jun 1;25(6):420-2.
  9. Khan S, Kabir H, Jalees F, Asif M, Naquvi KJ. Αντιυπερλιπιδαιμικό δυναμικό των καρπών του Tribulus terrestris linn. Int J BiomedRes. 2011;2:98-101.
  10. Tilwari A, Shukla NP, Devi PU. Επίδραση πέντε φαρμακευτικών φυτών που χρησιμοποιούνται στο ινδικό σύστημα φαρμάκων στην ανοσολογική λειτουργία σε αρουραίους Wistar. African Journal of Biotechnology. 2011;10(73):16637-45.
  11. Zhang S, Li H, Yang SJ. Η τριβολοσίνη προστατεύει τις καρδιές αρουραίων από τραυματισμό ισχαιμίας/επαναιμάτωσης. Acta Pharmacologica Sinica. 2010 Jun;31(6):671-8.
  12. Deole YS, Chavan SS, Ashok BK, Ravishankar B, Thakar AB, Chandola HM. Αξιολόγηση της αντικαταθλιπτικής και αγχολυτικής δράσης του δισκίου Rasayana Ghana (ένα σύνθετο αγιουρβεδικό σκεύασμα) σε ποντίκια αλμπίνο. Ayu. 2011 Jul;32(3):375.
  13. Oh JS, Baik SH, Ahn EK, Jeong W, Hong SS. Αντιφλεγμονώδης δράση του Tribulus terrestris σε κύτταρα RAW264. 7 (54.2).
  14. Arcasoy HB, Erenmemisoglu A, Tekol Y, Kurucu S, Kartal M. Επίδραση του μίγματος σαπωνίνης Tribulus terrestris L. σε ορισμένα παρασκευάσματα λείων μυών: μια προκαταρκτική μελέτη. Bollettino Chimico Farmaceutico. 1998 Dec 1;137(11):473-5.
  15. Baburao B, Rajyalakshmi G, Venkatesham A, Kiran G, Shyamsunder A, Gangarao B. Αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές δράσεις του μεθανολικού εκχυλίσματος του φυτού Tribulus terrestris Linn. Int J Chem Sci. 2009 Jan;7(3):1867-72.
  16. Al-Bayati FA, Al-Mola HF. Αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές δραστηριότητες διαφόρων τμημάτων του φυτού Tribulus terrestris L. που αναπτύσσεται στο Ιράκ. Journal of Zhejiang University Science B. 2008 Feb;9(2):154-9.
  17. Kim HJ, Kim JC, Min JS, Kim MJ, Kim JA, Kor MH, Yoo HS, Ahn JK. Το υδατικό εκχύλισμα του Tribulus terrestris Linn επάγει τη διακοπή της κυτταρικής ανάπτυξης και την απόπτωση μέσω της μείωσης της σηματοδότησης του NF-κΒ σε καρκινικά κύτταρα του ήπατος. Journal of ethnopharmacology. 2011 Jun 14;136(1):197-203.
  18. Patel A, Soni A, Siddiqi NJ, Sharma P. Μια εικόνα του αντικαρκινικού μηχανισμού των εκχυλισμάτων Tribulus terrestris στα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του μαστού. 3 Biotech. 2019 Feb 1;9(2):58.
  19. Neychev VK, Nikolova E, Zhelev N, Mitev VI. Οι σαπωνίνες από το Tribulus terrestris L. είναι λιγότερο τοξικές για τους φυσιολογικούς ανθρώπινους ινοβλάστες παρά για πολλές καρκινικές σειρές: Επίδραση στην απόπτωση και τον πολλαπλασιασμό. Πειραματική Βιολογία και Ιατρική. 2007 Jan;232(1):126-33.